Insekthotel i haven

Hvorfor i alverden skal vi invitere kryb, kravl og andre krummelurer ind i vores haver i et 5-stjernet insekthotel? De skal overhovedet ikke krable rundt hos mig. Eller skal de?

0
7776

Ja, altså – jeg er ikke fan af insekter! Sådan, bum – statement! Hvorfor så have et insekthotel i haven? Fordi, når det kommer til stykket, så har jeg altid forsøgt at redde insekterne fra druknedøden, blive mast af havefliser eller komme en tur på genbrugspladsen med haveaffaldet. Altså lige bortset fra edderkopper, dem har jeg altså ikke så mange gode ting at sige om…

5-stjernet insekthotel
5-stjernet insekthotel i haven. Source: Pinterest

Men jeg elsker min have, mine små frugttræer, fuglene der pipper i troldhaslen og sommerfuglene, der svæver ubekymret henover blomsterne. Og så er det lige, at man må stoppe op og tænke tilbage på de sindssyge spændende biologitimer i folkeskolen (!?!) med emner såsom fødekæder og bestøvning – og ikke at forglemme, at uden mariehøner får vi ikke godt vejr!

Ingen steder for insekterne at bo

Mange af de haver vi har i dag, det er prydhaver uden plads til insekter. De har simpelthen ikke noget sted at bo, selv deres yndlingsted som brændestablen er efterhånden blevet minimalistisk designet og støvsuget til den helt store guldmedalje. Stakkels insekter. Så derfor, vil du have masser af frugter på dine træer, fugle der pipper i træerne, flotte sommerfugle på blomsterne og godt vejr takket mariehønsene – så skulle du overveje et insektbo. Nogle af de insekter, der helt sikkert vil holde til i dit insektbo kan fx være mariehønen, bænkebidderen og humlebien.

Der ligger mange DIY på et insekthotel på Pinterest, men vær kreativ og skab dit eget look, der passer til haven.
Source: Pinterest

Insekthotel i haven kan købes mange steder

Du kan efterhånden købe insekthoteller mange steder – i mange forskellige designs, størrelser, kvalitet og priser. Det er bare at Google. Vi købte vores på et marked i Tyskland, hvor den ældre herre selv havde snittet forskellige huse sammen. Vi valgte den enkle model uden for mange dikkedarer.

Vores insekthotel i haven
Vores insekthotel i haven. Du kan lave dit eget insekthotel – men sælges efterhånden også mange steder

Lav eget insekthotel

Du kan selvfølgelig også selv gå igang med at kreere et 5-stjernet hotel – så er det kun fantasien, der sætter grænser. Her er lige lidt inspiration at have med på hotellet:

  • Bambuspinde skåret i passende stykker
  • Grene og kviste
  • Halm og hø
  • Hår fra når du har striglet hunden
  • Grankogler
  • Mos
  • Mursten med huller
  • Træstammer med borede huller
  • Uld
  • Urtepotter med fyld eller skår af urtepotter

Her er et par links til gode DIY:

Byg et insekthotel (Randers Naturcenter)
Create your own insect hotels

Jeg håber, at du er blevet inspireret til selv at få et insekthotel i din have. Det er i hvert fald godt for vores verden, insekterne, fuglene og dine frugttræer… Samtidig synes børnene, at det er fantastisk at følge med i insekternes verden.

Og en lille bonus er jo, at så længe insekterne har en seng at sove i på hotellet, så kommer de ikke ind i vores soveværelse om natten (tror jeg nok).

/Charlotte

Var ovenstående inspirerende og interessant læsning for dig, så kan du overveje at læse artiklerne En have i gave – fra til mig og Lille drivhus med selvvanding

SKRIV KOMMENTAR

Venligst skriv din kommentar
Skriv venligst dit navn her